Moderne schutting van Larikshout

De snelste en goedkoopste manier om een houten schutting te plaatsen is door gebruik te maken van geïmpregneerd grenen of vurenhout. Wil je eens wat anders, probeer dan eens (gebruikte) steigerplanken of Lariks / Douglas hout. Deze laatste soorten worden vaak onder 1 noemer verkocht (meestal Douglas). Verschil tussen deze soorten is er eigenlijk niet.. Ze gaan beide lang mee en "vergrijzen" vrij snel door de zon. Op de foto hiernaast is een deel van de schutting te zien die ik thuis geplaatst heb.. Ik heb de (20cm brede) planken in de lengte gezaagd op 6,6cm en met een tussenruimte van 2cm bevestigd aan de tuinpalen. De tussenruimte laat nog voldoende licht door en biedt ook voldoende privacy. De originele kleur van het Larikshout vind ik mooier dan het vergrijsde hout.. Om deze oranje/lichtbruine kleur te behouden heb ik de schutting behandeld met gekookte lijnolie (gemengd met terpentine zodat het wat dunner is en beter in het hout trekt). Het is wel belangrijk om dit jaarlijks te doen, anders wordt het alsnog grijs. (met een verfspuit van Wagner heb je grote oppervlakten zo "geolied")

Klik hier voor meer foto's


Containerombouw

Heb je de tuin op orde, zit je nog met die "lelijke" afvalcontainers. We hebben al aardig wat geprobeerd, een ombouw met deksel, een paar pallets... Nu met de nieuwe schutting heb ik er voor gekozen om de ombouw, zonder klep, in dezelfde stijl te maken..

 

De Larikshouten latten zitten op dezelfde hoogte als de schutting en middels een paar zwenkwielen is de ombouw makkelijk opzij te schuiven. 

 


Bartafel van gebruikte steigerplanken

Wat doe je met een stapel steigerplanken afkomstig van een verbouwing van een woonhuis.. De planken waren als wandbekleding gebruikt en voorzien van een laag lichtblauwe / grijze verf, redelijk krom, vol met schroefgaten en pennenstrepen van kinderen... Iemand zocht nog een bar/statafel voor in het nieuwe tuinhuisje... 

 

Aan de hand van een afbeelding op Pinterest een schets gemaakt, op maat gezaagd en in elkaar gezet. 

De tafel heeft een hoogte van 110cm (bovenkant blad) en de krukken 80cm (bovenkant zitting). Als je zelf een set maakt, hou er rekening mee dat het verschil tussen de zitting en het tafelblad 30cm is. 110cm - 80cm is voor de meeste mensen een goede afmeting. 


Tuintafel van pallets en beton

Een vriend was toe aan een nieuwe tuintafel. Het idee van het hergebruiken van oude / afvalmaterialen in combinatie met het stoere uiterlijk van beton sprak hem zeer aan. Het resultaat: een robuuste tuintafel met een antracietkleurig betonnen blad (lichtgewicht beton) en een onderstel dat volledig gemaakt is van zgn. wegwerppallets. Dit keer afkomstig uit het verre Oosten, nl. China. 

De het blad is na 4 weken drogen nog nabehandeld met een waterafstotende, transparante, laag tegen (wijn) vlekken en groene aanslag. 


Plantenbakken

De oude plantenbakken moesten voorzien worden van nieuwe beplanting.. Echter, de nieuwe bakken waren te groot voor de al oude houten bakken. De oude, blauw gebeitste exemplaren, vertoonden hier en daar wat sporen van houtrot en waren dus aan vervanging toe. 

De nieuwe zijn wat groter uitgevallen (60x40x100cm lxbxh). Wederom van afgedankte wegwerppallets en een paar oude tuinpalen. De beschermende laag is een impregneer beits (kleur: licht eiken) van maralcoatings.com.

Beide passen perfect bij de rest van het meubilair! 


Adirondack chairs

Voor een kennis heb ik twee Adirondack Stoelen gemaakt van een oude (hardhouten) tuintafel, een pallet en wat hardhouten latjes uit een oude basisschool. De verbindingen zijn verlijmd en het hout is afgewerkt met een impregneer beits (kleur: licht eiken) en/of afgelakt met jachtlak (beide van maralcoatings.com). Het resultaat mag er zijn!

 


Loungeset

Ter vervanging van een loungeset van steigerhout heb ik een nieuwe set gemaakt van pallethout. Het frame van de bank en stoelen is opgebouwd uit 44x44mm vuren balken. Vervolgens zijn de meubels bekleed met hout van wegwerppallets en is het behandeld met een licht eikenkleurige beits van Maral Coatings. De twee tafels op de foto zijn voorzien van zwenkwielen. De linker (grijze) tafel is een vuurhaard (op gas) van Happy Cocooning, voorzien van een betonnen blad. 


Tuintafel met bank

Een tuintafel in dezelfde stijl als de eerder genoemde loungeset. 250x90cm, onderstel van pallet- en afvalhout en een betonnen tafelblad van 4cm dik. Het frame is versterkt met twee stalen kokers om het gewicht van het betonnen blad te kunnen dragen. Het betonnen blad is gestort en na het drogen omgedraaid. Daarna is het behandeld met een waterafstotende seal vloeistof die er voor zorgt dat er geen vuil en vocht in het betonnen blad trekt.

De bank is met hetzelfde materiaal gemaakt. De stoelen op de foto zijn afkomstig van de Jisk. 

Als je zelf aan de slag gaat, hou er rekening mee dat je bij het storten van het beton, zorgt voor voldoende wapening en laat het beton goed drogen (minimaal 10 dagen) voordat je het blad gaat omdraaien.