Eettafel van afvalhout

Vanuit een fabriek heb ik een palletbox vol met afvalhouten latjes (1,5x1,5x40cm) gekregen. Voor de meeste uitstekend geschikt als brandhout, voor mij mooi materiaal voor een eettafel. Niet een latje is recht of gelijk aan de andere, maw heel veel passen en meten om er een mooi tafelblad van te maken. Het blad bestaat uit drie lagen (4,5cm dik) latjes, in totaal zo'n 2.000 stuks. Naast het vurenhout heb ik nog wat andere resten hout (beuken, eiken, essen, noten, meranti, azobe, multiplex en meer...) gebruikt om wat meer kleur aan de tafel te geven. Aan veel van het afvalhout zit een verhaal.. zo komt het "gele" hout uit de tuin van een vriend, Het meranti is van de oude afrastering van het voetbalveld van HS'88, het beuken- en eikenhout is afkomstig van de golfbaan. 

De tafel is afgewerkt met een dunne laag epoxy zodat deze ook tegen een stootje kan.

De poten van de tafel zijn gemaakt van afvalhout uit China en bekleed met hetzelfde hout als van het tafelblad. 

Uiteindelijk is de afmeting 240x100x4,5cm, bovenkant blad is 80cm.

 

 


Restauratie design salontafels

Aulia by Henk Vos / Linteloo

Wat doe je met twee enigszins verwaarloosde "design" salontafels van de gerespecteerde ontwerper Henk Vos. Die knap je natuurlijk weer op.. Zoals op de foto's is te zien zitten de tafels vol met krassen, verf en kleine gaatjes. Na vele uren schuren, van korrel 80 tot 1500 en wat transparante meubel olie zien de tafels er weer als nieuw uit.


Boomstam barblad

Een boomstam barblad met zgn waterval effect. Dit blad is 175cm lang en 97cm hoog. Het blad is van massief eiken, 4cm dik en afgelakt met jachtlak. Het hout is afkomstig van Dikhout te Groningen.

Het is nog wel wat werk om zo'n dik blad goed in verstek te zagen aangezien de randen niet recht lopen. Het is gelukt en het resultaat mag er zijn.


Eetkamertafel

Een groot gezin vraagt om een grote tafel. Maar wat als je alleen in het weekend veel mensen over de vloer hebt.. Voor een klant heb ik een tafel op maat gemaakt. Een stalen onderstel (40mm kokers) van 200x90 met een uitschuifbaar deel van 60cm. Hierdoor is de tafel maar liefst 260, genoeg ruimte voor 10 personen. Het blad is gemaakt van 3cm dik eikenhout (afkomstig van Dikhout, Groningen) wat op verzoek "verouderd" is.

 

Om het toch een sterke constructie te houden heb ik er voor gekozen om ladegeleiders van Duovorm te gebruiken. Het gebruikte type kan een gewicht van ruim 120kg dragen. 

Hiernaast staat nog een filmpje van de tafel.


Badmeubel

Je bent op zoek naar een nieuw badmeubel, veel keuze maar dat wat je zoekt zit er niet bij.. De oplossing, een badmeubel op maat. Materiaal: stalen profielen, multiplex, eikenhout. Twee grote lades voor alle toiletartikelen met daarnaast voldoende ruimte voor twee grote wasmanden. Het eikenhout is voorzien van enkele lagen was (whitewash). Het badmeubel heeft een afmeting van 200x48x80. Ik heb gebruik gemaakt van kunstof/RVS stelvoetjes zodat er voldoende mogelijkheden zijn om de juiste hoogte in te stellen. De waskommen zijn van Stone-Art Design, de kranen zijn van Avital (alleen bij Hornbach verkrijgbaar) en de ladegeleiders komen van Meubelbeslagonline.


TV- Audio meubel

Opdracht: Een nieuwe, degelijke en modern TV-Audio meubel met voldoende ruimte voor apparatuur en andere apparaten.

Voor deze audio meubel is het witte frame gemaakt van 2x 18mm MDF platen (afgelakt met matte, krasbestendige witte lak van Maral Coating), de deuren zijn van onbehandeld pallethout met een zgn. "push to open" sluiting. De poten zijn van geborsteld RVS. De vakken hebben een afmeting van 40x40x40cm, de kast heeft een lengte van 180cm. 


Van ruw naar fijn

Om mijn technieken bij te houden heb ik via de Stadswerkplaats in Groningen een korte cursus gevolgd. Als project voor deze cursus heb ik gekozen voor twee stoelen van essen en notenhout. De basis voor dit ontwerp komt van afbeelding van een stoel die ik op internet tegen kwam. 

De ruwe planken zijn gekocht bij fijnhouthandel Dikhout te Groningen. Met behulp van Bart van Duinen heb ik tijdens de cursus het meeste onderdelen op maat kunnen zagen. De assemblage en afwerking heb ik in mijn eigen werkplaats voltooid. 

Een prachtig resultaat na tien weken cursus. 

 

 

 


Verlichting

Bij het maken van de stamtafel van HS'88 zijn veel kleine stukjes hout overgebleven. Het is natuurlijk zonde om dit weg te gooien als je er nog iets moois van kan maken.

Alle stukjes zijn verlijmd om een aantal balken te krijgen waar de poten uit zijn gezaagd voor deze driepoot kamerlamp. Het middenstuk is een houten blok van een pallet. 

 

Het snoer is weggewerkt in een van de poten. De fitting is met een standaard fitting (verkrijgbaar bij de Praxis / Gamma) op het blok geschroefd. De kap is van IKEA.

 

 

 

 

 


Stamtafel van pallethout

De voetbalvereniging HS'88 uit Hoogezand-Sappemeer miste nog een grote stamtafel in haar voetbalkantine. 

Samen met een aantal leden hebben we een grote stamtafel (300x100cm) gemaakt van pallethout. Zowel de poten als het blad zijn volledig van pallethout gemaakt. 

Voor deze tafel zijn ruim 60 wegwerppallets gebruikt. 

De tafel wordt zowel als stamtafel als "dans" tafel gebruikt, een zeer robuuste tafel kunnen we wel zeggen.

Het logo van HS'88 is met een laser in de tafel gebrand (een laser die normaal gesproken wordt gebruikt voor het maken van teksten op een gedenksteen). 


Bedden en kasten

Voor dit bed is het oude houten frame op een paar punten aangepast. Zo is verhoogde voeteneind verwijderd en het hoofdeinde een stuk verhoogd. 

Het hele frame is bekleed met pallethout. De ongeschuurde latten zijn eerst 2x behandeld met een witte steigerhout beits en vervolgens met de bandschuurmachine geschuurd. Dit zorgt voor een wat verweerde uitstraling waarbij hier en daar ook de verschillende houtkleuren naar voren komen. 

 

 

 

De garderobekast is gemaakt van vergrijsd steigerhout. De kast is speciaal voor deze kamer op maat gemaakt en heeft een breedte van 71cm (buitenmaat), 60cm diep en 222cm hoog. Het bed is gemaakt van hetzelfde materiaal en heeft een binnenmaat van 90x200cm.

 

 

Boekenkast van hoekijzer en pallethout. Deze boekenkast / magazijnstelling is gemaakt voor op een slaapkamer.. Het frame bestaat uit 3 lengtes hoekijzer welke aan elkaar gelast zijn.. De legborden zijn gemaakt van afvalhout.