Wegwerp pallets

Het hout dat ik gebruik is voor het overgrote deel afkomstig van wegwerp pallets. Wegwerp pallets worden over het algemeen gemaakt van resthout en komen van over de hele wereld. 

Dit heeft als voordeel dat we ook veel verschillende houtsoorten tegenkomen zoals iepen, beuken, vuren, grenen, esdoorn, balsa en af en toe wat eiken of kersen. 

 

Behandeling

Wegwerp pallets, het woord geeft het al aan, zijn niet bedoeld voor meermalig gebruik. Pallets gaan de hele wereld over en om te voorkomen dat bacteriën en insecten uit bijvoorbeeld Zuid-Amerika terecht komen in Nederland wordt het hout behandeld. Dit gebeurt in de meeste gevallen door het verhitten van het hout, het zgn. Heat Treatment. Als een pallet op deze wijze behandeld is, zie je de letters HT terug in de stempel op de pallet.

Het verhitten van het hout houdt in dat het hout wordt verwarmd tot het moment dat de kern van het hout minstens 30 minuten lang 56 graden celcius is. Hierdoor worden aanwezige bacteriën en schadelijke insecten gedood. 

Op de stempel (als die aanwezig is) is ook de productiedatum, fabrikant en land van herkomst terug te vinden. Meer informatie over de stempels op pallets vindt je hier.

 

Nieuwe voorraad met kapotte wegwerppallets
Nieuwe voorraad met kapotte wegwerppallets
Voorraad pallethout
Voorraad pallethout
Pallets uit Marokko, Engeland, Duitsland, Nieuw-Zeeland, Polen, Amerika, Letland, Italië en Maleisië
Pallets uit Marokko, Engeland, Duitsland, Nieuw-Zeeland, Polen, Amerika, Letland, Italië en Maleisië

Houtsoorten

De meest voorkomende houtsoorten bij wegwerp pallets staan hieronder. Klik op de link voor meer informatie (bron: www.houtinfo.nl)

 

Beuken

Balsa

Eiken

Essen

Esdoorn

Grenen

Iepen

Kersen

Vuren